Pentru un viitor verde care sa te sustina, planteaza nuci altoiti
TEMPERATURA, ca element meteorologic esential actioneaza asupra planetei in tot cursul anului. Nucul creste si rodeste satisfacator numai in zone cu temperatura medie anuala de 8-10°C, cu veri calduroase (temperatura medie din luna cea mai calda de 20-22°C), ierni blande (temperatura medie din luna cea mai rece -1°... -3°C). Amplitudinile medii anuale ale temperaturilor nu trebuie sa depaseasca 21-23°C. Literartura de specialitate arata ca nucul suporta mult mai usor temperaturile ridicate decat pe cele scazute. Pentru nuc, temperaturile mai mari de 35°C, insotite de perioada de seceta lunga si uscaciune a aerului si solului cauzeaza arsuri pe lastari si frunze, dar mai ales pe fructe. Daca arsura se produce in lunile iunie-iulie, productia poate fi compromisa din punct de vedere economic.

CERINTELE FATA DE LUMINA. Nucul comun, fiind originar din tinuturile insorite ale Asiei Centrale, este o specie pomicola iubitoare de lumina. In conditii de iluminare slaba inregistreaza cresteri reduse, diferentiaza putine flori femeiesti, productia este necorespunzatoare, iar rezistenta la ger scade. Insuficienta luminii favorizeaza si evolutia agentilor patogeni, ce pot produce pagube insemnate. Este necesar deci ca nucul in plantatiile comerciale sa fie plantat pe versanti cu expozitie sudica sau sud-estica. Cultivat la campie insa pot fi folosite si expozitii nord-estice, nord-vestice.

CERINTELE FATA DE APA. Variabilitatea mare a tipurilor de nuc ce se intalnesc in tara noastra, a facut ca aceasta specie sa fie intalnita in zone diferite incepand cu cele secetoase (350-400 mm precipitatii anual), pana in regiunile premontane cu precipitatii de 900-1000 mm, sau mai mult. Literatura de specialitate incadreaza nucul in grupa speciilor cu cerinte moderate; el creste si rodeste bine in zonele in care precipitatiile anuale insumeaza 600-700 l pe metru patrat.

SOLUL. Nucul are pretentii prea mari fata de sol, ceea ce face ca el sa creasca pe o gama larga de soluri. Plantatiile intensive cer insa terenuri suficient de bogate, cu textura usoara si mijlocie, permeabile pentru apa si aer. Sunt corespunzatoare pentru nuc, solurile argiloase, grele, reci, compacte, impermeabile si slab fertile. Desi poate creste pe aceste tipuri de teren, cresterea este lenta, iar pomii sunt debilitati si necorespunzatori. O importanta deosebita o are si subsolul in procesul de crestere si dezvoltare al nucului. Acesta trebuie sa fie suficient de afanat si permeabil pentru radacini, cu capacitate mare de retinere a apei si suficient de drenabil.

INCLINAREA VERSANTULUI. Pe pante, nucul se va amplasa in treimea inferioara sau mijlocie, unde soluile sunt fertile si bine aprovizionate cu apa. Luncile raurilor ofera conditii favorabile pentru cresterea si rodirea acestei specii. Nu sunt recomandate pantele abrupte, framantate, slab fertile si nici baza pantelor de pe vaile inguste, unde brumele tarzii de primavara si temperaturile scazute sunt frecvente.
Vand Nuci Altoiti Franta