Pentru un viitor verde care sa te sustina, planteaza nuci altoiti

SITUATIA ACTUALA PE PLAN MONDIAL

Repartitia culturii pe tari
Romania este unul din principalii producatori de nuci din Uniunea Europeana si al 7-lea producator la nivel global.
Oportunitatile ce deriva din infiintarea livezilor de nuc si din crearea de capacitati de colectare, conditionare, depozitare , prelucrare si industrializare de nuci sunt mai mari ca niciodata.

Productiile de nuci realizate la nivel global nu acopera intreg necesarul de consum, in timp ce potentialul de productie din Romania depaseste 5 miliarde de euro/an! Cu toate ca Romania detine acest potential fabulos, realitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca el este valorificat doar in proportie de doar 1%!!!
Productia mondiala de nuci s-au ridicat in 2004 la 1.566.000 de tone (Sursa Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura)
Cele doua principalele tari producatoare sunt China si Statele Unite.
Franta este mai important producator din Europa cu 30 000 de tone de nuci pe an.
Tabel nr 01: Productia mondiala de nuci (2004-2005)
TArile producatoare de productie in tone de productie si respectiv, Nivelul taxelor pe productie

   1. China 415 000.00 29%
   2. Statele Unite ale Americii 294 20% 840.00
   3. Iran 150 000.00 10%
   4. Turcia 126 000.00 9%
   5. Ucraina 90 6 700.00%
   6. Franta 26 422.00 2%
   7. India 34 000.00 2%
   8. Egipt 27 000.00 2%
   9. Serbia si Muntenegru 22 684.00 2%
  10. Spania 25 700.00 2%
  11. Grecia 20 181.00 1%
  12. Mexic 19 000.00 1%
  13. Moldova 18 000.00 1%
  14. Austria 17 735.00 1%
  15. Germania 16 900.00 1%
  16. Italia 15 000.00 1%
  17. Romania 15 608.00 1%
  18. Alte tari 121 358.00 8%

Total 1612 128.00  tone

Sursa: STAT FAO (2006)

Dezvoltarea acestui sector poate atrage dupa sine si dezvoltarea industriei constructoare de masinisi utilaje agricole din Romania. De asemenea, promovarea eficienta a produselor nucului poate influenta in mod hotaritor conditiile de viata si starea generala de sanatate a consumatorilor. Nu sunt de neglijat nici aspectele referitoare la imbunatatirea factorilor de mediu ( aer,apa, sol), precum si cele referitoare la acumularea de masa lemnoasa valoroasa de cea mai buna calitate.

Acum, acest sector economic produce aproximativ 60 de milioane de euro anual,iar daca ne raportam la potentialul acestui sector realizam ca de fapt acest domeniu a fost ignorat total. Fie din nestiinta , fie in mod deliberat.

Cu atat mai mult se impun masuri ferme si rapide pentru producerea de material saditor, pentru infiintarea de livezi si pentru realizarea de capacitati performante de valorificare integrata a tot ce inseamna produsele nucilor (preluare, conditionare,depozitare si industrializare si comercializare).

_____________________________________

Dintre produsele cu valoare alimentara si terapeutica deosebita, miezul si uleiul de nuca sunt de nelipsit din dieta zilnica.

Uleiul de nuca poate fi folosit cu succes si in industria cosmetica si in diversele scopuri profilaxice si de tratament , datoritacontinutului ridicat in acizi grasi mono si poli-nesaturati. Despre importanta,rolul si efectele acestor acizi grasi nesaturati puteti citi informatii detaliate aici.

Uleiul de nuca poate fi obtinut printrei modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau prin rafinarea srotului obtinut din miezul de nuca presat la rece sau la cald. Din punct de vederecalitativ, cel mai bun ulei de nuca este cel presat la rece deoarece pe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera deprecieri datorita tratamentelor termice,pastrandu-si intacte calitatile. Doza medie de ulei de nuca indicata lunar pentru o persoana adulta este de 200 ml. Aceasta se consuma intr-un interval de zece zile consecutive, cate doua linguri dimineata pe stomacul gol. Pentru copii , doza recomandataeste de o lingurita /zi.

In cadrul revistei Magazin, in articolul Miracolul din ghioc: nuca sunt detaliate principalele caracteristici si utilizari ale nucilor, precum si efectele asupra sanatatii umane ale consumului de miez si ulei de nuca. Un consum constant de miez de nuca sau de ulei de nuca reduce considerabil riscul de atac cerebral, cel de stop cardiac si cel de ateroscleroza. De asemenea cheagurile de sange sunt dizolvate , nivelul colesterolului rau este redus semnificativ iar parazitii intestinalisunt eliminati. Datorita continutului sau in melatonina uleiul de nuca este un foarte bun tonic pentru creier.

In urma unei analize comparative intre uleiul de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la rece, a rezultat ca uleiul de nuca are un continut in acizi grasi omega 3 depeste 21 de ori mai mare decat uleiul de masline si ca nivelul acizilor grasi omega 6 este 5 ori mai mare in cazul uleiului de nuca fata de cel din uleiul de masline. Datorita continutului in acizi grasi -polinesaturati omega-3 si omega-6 din uleiul de nuca presat la rece sunt reglate functiile organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare, reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos.

Datorita efectelor sale , atat miezul de nuca cat si uleiul obtinut din acesta prin presarea la rece este indicat femeilor insarcinate, lauzelor , copiilor prescolari, persoanelor cu activitate intelectuala sustinuta, persoanelor care sufera de boli ale aparatului circulator,celor aflati in convalescenta si batrinilor .

Comparativ cu alte specii pomicole, suprafetele ocupate pe glob cu plantatii comerciale de nuc sunt mult mai mici si in putine tari.
Vand Nuci Altoiti Franta