Nuci altoiți de vânzare
Despre pepiniera noastră
În cadrul firmei noastre găsiți una din cele mai vechi specii pomicole, cu o importanță economică și socială deosebită, NUCUL.
Comercializăm produsele Pepinierei Linard din Franța
Nuci altoi. Alune. Castane. Livadă proprie.
Despre noi
Pe langa soiurile romanesti de nuc, in conditiile din zona subcarpatica sunt testate si soiuri provenind din Franta, Germania, S.U.A., Bulgaria, in scopul imbunatatirii sortimentului existent. Pana in prezent, unele dintre acestea au dat rezultate promitatoare. Este vorba de soiul cu fructificare terminala Franquette, soiul cu fructificare laterala Ferjean si Vina. Alte soiuri sunt si ele testate in aceeasi zona: Farnette, Fernor, Lara. In continuare, prezentam succint principalele caracteristici ale soiurilor de nuc pe care le comercializam care s-au evidentiat pe parcursul testarii in conditiile de cultura ale zonei subcarpatice.
Produse
SOIURI COMERCIALIZATE
Fernor
Pomul este mediu viguros, cu port semi-erect. Prezinta fructificare laterala, precocitate si constanta in fructificare. Infloritul este tardiv si de tip protandru. Fructele au forma ovoida-eliptica, cu greutate de 10-12 g. Miezul este de calitate buna, reprezinta 48-49 % din greutatea fructului, se extrage usor si are un gust placut si o culoare deschisa. In prezent este in plina extindere in Franta si alte tari cultivatoare de nuc.
Franquette
Este principalul soi cultivat. Fructele acestui soi de nuc deja clasic sunt considerate de cea mai buna calitate dintre soiurile cu fructificare terminala. Pomul este viguros, cu port semi-erect. Datorita dezmuguritului si infloritului tardiv scapa de pericolul ingheturilor tardive din primavara. Intrarea pe rod se face destul de precoce (anii 5-6 de la plantare) si asigura productii constante si relativ abundente (2.0-2.5 t/ha).
Fernette
Soiul Fernette a fost dezvoltat tot ca un hibrid intre Franquette X Lara in anul 1993 in Franta fiind rezistent la inghet. Se deosebeste prin cantitatea foarte mare de polen ceea ce il face un polenizator foarte bun pentru Fernor.Sutura valvelor este buna cu marginea suturii subțire. Cojile lor sunt foarte dure dar usor de desfacut miezul fiind extras in stare foarte buna. Inălțimea sa medie este de 32-36 mm, diametrul mediu de 27-32 mm, greutatea între 11 și 12g. Se deosebeste de Fernor prin forma sa rotunda.
Chandler
Chandler este un soi foarte productiv. Este un purtator lateral cu 90% din ramurile sale laterale productive. Prin urmare, ofera o productivitate foarte mare. Puteti incepe sa culegeti fructe, chiar si la 3 ani de la plantarea puietilor de nuci.Sutura valvelor este buna cu marginea suturii subțire și puțin pronunțata. Cojile lor sunt slabe si fragile, se sparg usor cu mana si au suprafata usor valurata. Inălțimea sa medie este de 38-40 mm, diametrul mediu de 32-34 mm, greutatea între 11 și 13,7 g.
Lara
Soi obtinut in Franta. In prezent este principalul soi de nuc cu fructificare laterala folosit in Franta la infiintarea plantatiilor intensive de tip gard fructifer. Pomul este de vigoare medie si port semierect. Este un soi precoce din punct de vedere productiv. Infloritul este tardiv, de tip protandru. Polenizatorii indicati sunt Franquette si Fernor. Fructele au 11-13 g, coaja lisa si subtire, iar miezul are aspect frumos reprezentand 49-51% din greutatea nucii.
Nuc forestier NG38, NG23, MJ209
Nucul forestier este important prin obtinerea de cherestea, care este considerata ca cea mai buna pentru industria de mobila, obtinerea furnirului de o inalta calitate, industria automobilelor si a abarcatiunelor de lux si stabilizarea solului prin radacinile sale adanc infipte in pamant. Nucul forestier se potriveste excelent la conditiile de crestere din Romania;
Castan
Arbore impozant, care la maturitate ajunge la inaltimea de 15-20 m daca se dirijeaza ca pom,sau un frumos arbore ornamental daca se dirijeaza ca tufa. Fructele sunt comestibile, foarte delicioase, se coc in mijlocul lunii octombrie. Nu este sensibil la sol , necesita sol slab acid si umiditate moderata. Livram puieti de 100-120 cm, bine inradacinati.
Alun
Uriase de Halle - soi cu fructe foarte mari, sferice, puternic crestate, are fructul inchis in totalitate, ajunge la maturitate in septembrie. Alunul este o specie valoroasa, cu fructe placute la gust si constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale.