Nuci altoiți de vânzare

Nuci

În cadrul firmei noastre găsiți una din cele mai vechi specii pomicole, cu o importanță economică și socială deosebită, NUCUL.

Comercializăm produsele Pepinierei Linard din Franța

Nuci altoiți. Castani. Aluni. Nuc forestier. Livadă proprie.

Despre nuci

Nucicultura este una dintre cele mai valoroase culturi, oferind in acelasi timp plante pomicole tehnice, ornamentale si ameliorative. Pentru ca si cultura nucului sa devina profitabila si atractiva noi va punem la dispozitie diverse soiuri, mai productive si cu fructe de calitate.
 
Nucul face parte integranta din viata si fiinta noastra nationala si a-l lasa sa se ofileasca sau, sa se piarda, ar insemna sa ne pierdem pe noi insine la toate cele trei timpuri – trecut, prezent si viitor, el ne-a insotit existenta de-a lungul secolelor, ne-a pazit si innobilat casele, ne-a ajutat cu hrana, lemn si umbra, ne-a tinut prietenie la botez, cununie si adormire vesnica.
 
In cadrul firmei nostre gasiti una din cele mai vechi specii pomicole, cu o importanta economica si sociala deosebita, datorita valorii alimentare a fructelor sale, calitatii superioare a lemnului, folosirii celorlalte organe ale lemnului (frunza, scoarta, endocarp, lastari) ca izvor de materie prima pentru industria chimica, farmaceutica si ca specie decorativa si eco-ameliorativa de mare efect.
Produse

SOIURI COMERCIALIZATE

Fernor®

Pomul este mediu viguros, cu port semi-erect. Prezinta fructificare laterala, precocitate si constanta in fructificare. Infloritul este tardiv si de tip protandru. Fructele au forma ovoida-eliptica, cu greutate de 10-12 g. Miezul este de calitate buna, reprezinta 48-49 % din greutatea fructului, se extrage usor si are un gust placut si o culoare deschisa. In prezent este in plina extindere in Franta si alte tari cultivatoare de nuc.

Franquette®

Este principalul soi cultivat. Fructele acestui soi de nuc deja clasic sunt considerate de cea mai buna calitate dintre soiurile cu fructificare terminala. Pomul este viguros, cu port semi-erect. Datorita dezmuguritului si infloritului tardiv scapa de pericolul ingheturilor tardive din primavara. Intrarea pe rod se face destul de precoce (anii 5-6 de la plantare) si asigura productii constante si relativ abundente (2.0-2.5 t/ha).

Fernette®

Soiul Fernette® a fost dezvoltat tot ca un hibrid intre Franquette X Lara in anul 1993 in Franta fiind rezistent la inghet. Se deosebeste prin cantitatea foarte mare de polen ceea ce il face un polenizator foarte bun pentru Fernor.Sutura valvelor este buna cu marginea suturii subțire. Cojile lor sunt foarte dure dar usor de desfacut miezul fiind extras in stare foarte buna. Inălțimea sa medie este de 32-36 mm, diametrul mediu de 27-32 mm, greutatea între 11 și 12g. Se deosebeste de Fernor prin forma sa rotunda.

Chandler

Chandler este un soi foarte productiv. Este un purtator lateral cu 90% din ramurile sale laterale productive. Prin urmare, ofera o productivitate foarte mare. Puteti incepe sa culegeti fructe, chiar si la 3 ani de la plantarea puietilor de nuci.Sutura valvelor este buna cu marginea suturii subțire și puțin pronunțata. Cojile lor sunt slabe si fragile, se sparg usor cu mana si au suprafata usor valurata. Inălțimea sa medie este de 38-40 mm, diametrul mediu de 32-34 mm, greutatea între 11 și 13,7 g.

Lara®

Soi obtinut in Franta. In prezent este principalul soi de nuc cu fructificare laterala folosit in Franta la infiintarea plantatiilor intensive de tip gard fructifer. Pomul este de vigoare medie si port semierect. Este un soi precoce din punct de vedere productiv. Infloritul este tardiv, de tip protandru. Polenizatorii indicati sunt Franquette® si Fernor®. Fructele au 11-13 g, coaja lisa si subtire, iar miezul are aspect frumos reprezentand 49-51% din greutatea nucii.

Nuc forestier NG38®, NG23®, MJ209®

Nucul forestier este important prin obtinerea de cherestea, care este considerata ca cea mai buna pentru industria de mobila, obtinerea furnirului de o inalta calitate, industria automobilelor si a abarcatiunelor de lux si stabilizarea solului prin radacinile sale adanc infipte in pamant. Nucul forestier se potriveste excelent la conditiile de crestere din Romania;

Cerințe plantare

TEMPERATURA, ca element meteorologic esential actioneaza asupra planetei in tot cursul anului. Nucul creste si rodeste satisfacator numai in zone cu temperatura medie anuala de 8-10°C, cu veri calduroase (temperatura medie din luna cea mai calda de 20-22°C), ierni blande (temperatura medie din luna cea mai rece -1°… -3°C). Amplitudinile medii anuale ale temperaturilor nu trebuie sa depaseasca 21-23°C. Literartura de specialitate arata ca nucul suporta mult mai usor temperaturile ridicate decat pe cele scazute. Pentru nuc, temperaturile mai mari de 35°C, insotite de perioada de seceta lunga si uscaciune a aerului si solului cauzeaza arsuri pe lastari si frunze, dar mai ales pe fructe. Daca arsura se produce in lunile iunie-iulie, productia poate fi compromisa din punct de vedere economic.
 
CERINTELE FATA DE LUMINA. Nucul comun, fiind originar din tinuturile insorite ale Asiei Centrale, este o specie pomicola iubitoare de lumina. In conditii de iluminare slaba inregistreaza cresteri reduse, diferentiaza putine flori femeiesti, productia este necorespunzatoare, iar rezistenta la ger scade. Insuficienta luminii favorizeaza si evolutia agentilor patogeni, ce pot produce pagube insemnate. Este necesar deci ca nucul in plantatiile comerciale sa fie plantat pe versanti cu expozitie sudica sau sud-estica. Cultivat la campie insa pot fi folosite si expozitii nord-estice, nord-vestice.
 
CERINTELE FATA DE APA. Variabilitatea mare a tipurilor de nuc ce se intalnesc in tara noastra, a facut ca aceasta specie sa fie intalnita in zone diferite incepand cu cele secetoase (350-400 mm precipitatii anual), pana in regiunile premontane cu precipitatii de 900-1000 mm, sau mai mult. Literatura de specialitate incadreaza nucul in grupa speciilor cu cerinte moderate; el creste si rodeste bine in zonele in care precipitatiile anuale insumeaza 600-700 l pe metru patrat.
 
SOLUL. Nucul are pretentii prea mari fata de sol, ceea ce face ca el sa creasca pe o gama larga de soluri. Plantatiile intensive cer insa terenuri suficient de bogate, cu textura usoara si mijlocie, permeabile pentru apa si aer. Sunt corespunzatoare pentru nuc, solurile argiloase, grele, reci, compacte, impermeabile si slab fertile. Desi poate creste pe aceste tipuri de teren, cresterea este lenta, iar pomii sunt debilitati si necorespunzatori. O importanta deosebita o are si subsolul in procesul de crestere si dezvoltare al nucului. Acesta trebuie sa fie suficient de afanat si permeabil pentru radacini, cu capacitate mare de retinere a apei si suficient de drenabil.
 
INCLINAREA VERSANTULUI. Pe pante, nucul se va amplasa in treimea inferioara sau mijlocie, unde soluile sunt fertile si bine aprovizionate cu apa. Luncile raurilor ofera conditii favorabile pentru cresterea si rodirea acestei specii. Nu sunt recomandate pantele abrupte, framantate, slab fertile si nici baza pantelor de pe vaile inguste, unde brumele tarzii de primavara si temperaturile scazute sunt frecvente.